maanantai 7. tammikuuta 2008

Uusi pata kokeilussa




Ostimme itsellemme joululahjaksi pitkään himoitun Kermansaven HotPot-uunipadan. Tulihan siinä jo jouluna karjalanpaisti tehtyä, mutta nyt kokeilimme jotain uutta. Tais olla ensikertalaisen tuuria... yhdistelimme jälleen useita ohjeita, lisäilimme pataan vähän kaikenlaista ja tästä tuli kyllä kertaheitolla ihan varmasti yksi parhaiten onnistuneita ruokiamme.

Mausteinen lihapata

Tarvitset:
- 400g naudanpaistisuikaleita
- 170g tuoreita herkkusieniä
- vettä
- 200g vihreitä papuja pakkasesta
- 200g babyporkkanoita pakkasesta
- 1 iso sipuli
- ½ dl chilikastiketta
- ruokaöljyä
- 3 valkosipulinkynttä
- noin 20kpl pippureita
- 2 tl currya
- muutama kierros chili explosion-mausteseosta
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 laakerinlehteä
- suolaa
- 2dl kermaa
- 1-2dl punaviiniä, oman maun mukaan
- 50g maustamatonta tuorejuustoa


Puhdista ja halkaise herkkusienet. Lohko sipuli neljään osaan. Ruskista naudansuikaleet padassa pienessä ölytilkassa. Kun lihat ovat ruskistuneet, lisää pataan herkkusienet ja sipulit ja paista hetki kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää sitten pataan vettä kunnes ainekset juuri ja juuri peittyvät, lisää mausteet, chilikastike ja punaviini. Anna kiehahtaa ja hauduta kannen alla puolisen tuntia. Sen jälkeen lisää pataan porkkanat ja pavut ja hauduta taas puoli tuntia. Lisää viimeiseksi kerma sekä tuorejuusto, lämmitä kunnes juusto on sulanut. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa esim. lohkoperunoiden kera.

Käyttämäni chilikastike on Felix:in valmistamaa, melko mietoa mutta antaa kuitenkin lisäpotkua ruokaan. Ja nuo pippurit - itselläni on hyllyssä valmis seos erilaisia pippureita. Se sisältää viher-, rose-, valko-, musta- ja maustepippureita. En oikein osannut päättää mitä niistä tähän ruokaan laittaisin joten päädyin kaikkiin. Ruoka ei kuitenkaan ollut "pippurista", erilaiset maut tulivat hyvin esille ja jäljelle jäi sellainen mukava "takapotku".

Tulihan taas sotkettua melkoinen määrä erilaisia aineita mutta lopputulos - nam. Padasta nousi herkullinen tuoksu koko asuntoon ja maha kurni nälkäänsä ennenkuin pääsimme nauttimaan ruoasta. No, ensimmäinen annos meni hotkaistessa ja toisesta malttoi vasta nauttia... Tätä ruokaa kehtaisi kyllä vieraillekin tarjota!


5 kommenttia:

Pami kirjoitti...

Vastaavaa lihapataa minäkin olen joskus valmistanut. En vain ole laittanut punaviiniä enkä tuota chili-mausteseosta. Täytyypä seuraavan kerran terästää noilla aineilla. Nyt alan uskaltaa jo vähän käyttää viinejä ruoanlaitossakin, kun muksut alkaa olla jo sen verran isoja. Vaikka tiedänkin, että alkoholi kuumentuessaan häviää.

Puputar kirjoitti...

Kannattanee ensin kokeilla tosiaan vain muutama kierros tuota chiliä, mutta kuten sanotaan - nälkä kasvaa syödessä. Mauste ei ole kuitenkaan kovin tulinen, jättää semmoisen mukavan jälkipotkun suuhun, nam =). Punaviini tekee ruoalle hyvää vaikka ensin epäilimme miten se käyttäytyy tuorejuuston kanssa.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Nam, pataruoat ovat niiiin hyviä ja käteviä. Melkein sitä parempi mitä pidempään saavat muhia ja yleensä eivät alkuvalmistelujen jälkeen juuri muuta huomiota kaipaakaan. Loistavaa sunnuntairuokaa, kun pääse lenkiltä suoraan ruokapöytään, vaikka ei olisi kukaan vahtimassa :)!

Anonyymi kirjoitti...

höh, ei jäänytkään kommentini ekalla yrittämällä, eli uusiksi, meillä mies valmistaa ruoat, mutta minä joudun keksimään mitä tehdään.
Taidanpa lainata tuota ideaa. Kuulostaa hyvältä ruualta.

Puputar kirjoitti...

Aurinkotuuli - tuon juuri huomasin, mitä pidempään hautuu, sen parempi! Ja todellakin, helppo.

Teppana - kannatta kokeilla, itse ihastuimme tähän ruokaan. Me kokkaamme useimmiten yhdessä ja ideat ovat kummankin. Siksi ne kai ovat niin monimuotoisia...